Aphilion sfeer video
14 september 2018

Fondsenupdate september 2018

AUGUSTUS in een NOTENDOP

  • Gemiddeld gezien was Augustus een goede maand voor aandelen wereldwijd, maar dat verbergt grote regionale verschillen.
  • Amerikaanse aandelen gingen erop vooruit, desondanks toenemende handelsspanningen, maar de valuta-crisis in Turkije sleurde Europese banken, en in hun kielzog alle Europese aandelen, naar beneden.
  • De Aphilion fondsen presteerden vrij sterk. Equities kon gelijke tred houden met de MSCI, niettegenstaande de sterke daling van de Europese beurzen, en Balance ging er zelfs met 1.6% op vooruit. 2018 tekent zich dan ook meer en meer af als een uitstekend jaar voor beide fondsen, met winsten van respectievelijk +9.4% en +3.8%.
Aphilion Q² - Equities
[wereldwijd aandelenfonds]
Ons aandelenfonds Equities boekte een winst van +1.74% in augustus, volledig in lijn met de MSCI World Index. Voor geheel 2018 blijft de outperformance van Equities +2.4%.
 
Fondsenfiche
Aphilion Q² - Balance
[defensief gemengd fonds]
Balance kende een heel sterke maand en klokte +1.6% hoger af, volledig dankzij de sterke prestatie van de onderliggende aandelenportefeuille. Voor geheel 2018 staat het fonds nu op een winst van +3.8%.
Fondsenfiche
 
Europese aandelen presteerden (weeral) opvallend zwak in Augustus en dat vormde een sterke tegenwind voor de prestaties van ons "Equities" fonds, dat structureel overwogen is in Europese aandelen. Toch kon het fonds gelijke tred houden met de MSCI World Index in augustus en wordt voor geheel 2018 tot nu toe een mooie outperformance neergezet: +9.4% vs. +7.0% (Europese aandelen staan op -1.8%!).

Zwakke Europese aandelen vormen geen struikelblok voor Balance, dat zijn regionale blootstelling apart afdekt mbv de gepaste indexfutures. Hierdoor kon de outperformance die we boekten met onze aandelenselectie zich ongehinderd manifesteren en boekte Balance in augustus een winst van +1.6%. Min of meer hetzelfde geldt voor gans 2018 tot nog toe, met een winst van +3.8% tot gevolg.


Onze aandelenselectie gebeurt op basis van een reeks zelf ontwikkelde wiskundige modellen en technieken, doorheen de jaren verfijnd en aangevuld. Sinds de lancering van ons vlaggenschipfonds Aphilion Q² -  Equities in 2001 werd een gemiddeld jaarlijks rendement neergezet van +7.8%, netto na alle kosten. Daarmee laat het fonds alle vergelijkbare wereldaandelenfondsen achter zich. En uiteraard werd in die tijd consequent dezelfde aanpak gehanteerd, door dezelfde equipe die vandaag nog altijd het fonds beheert.

Meer grafieken en cijfers kunt u steeds terugvinden in de fondsenfiches en op onze website, of aarzel zeker niet ons te contacteren voor verdere informatie over onze unieke kwantitatieve aanpak. Met dank voor uw interesse en vertrouwen,
 
Jan Holvoet, Nico Goethals, Xavier Boussemaere
 
Fondsbeheerders,
Aphilion

Recente berichten

apr 2019
Fondsenupdate april 2019
mrt 2019
Fondsenupdate maart 2019