Aphilion sfeer video
1 februari 2018

Fondsenupdate Februari 2018

 
 

JANUARI IN EEN NOTEDOP

  • De wereldbeurzen zetten in januari hun opmars schijnbaar ongehinderd verder ... schijnbaar, want op het einde van de maand, en zeker begin februari was het feest plots uit...
  • De ongewone kalmte van de voorbije maanden (risico? welk risico?) maakt plaats voor zenuwachtigheid en dus (fors) dalende koersen.
  • Veel geciteerd in dit verband: de VIX index, rechtstreekse weerspiegeling van de volatiliteit op de aandelenmarkten (zie figuur 1). Sommige fondsen/trackers die inspeelden op een laagblijvende VIX hielden het vorige week gewoon voor bekeken.
  • Directe aanleiding voor de neergang waren cijfers over het gemiddeld uurloon in de VS: die toonden een jaar-op-jaar stijging van 2.9% in januari. Begrijpelijke zenuwachtigheid: de Amerikaanse economie draait op volle toeren, kent een zeer lage werkloosheid (full employmentvolgens sommigen) en net nu komen er een aantal serieuze fiscale stimuli bij.
  • Dat de USD (figuur 2) net in deze context aanzienlijk verzwakt is een niet mis te verstaan teken dat de markten het van het goede teveel vinden.
Aphilion Q² - Equities
[wereldwijd aandelenfonds]
Een zeer sterk jaarbegin voor ons wereldwijd aandelenfonds: +2.8% in januari vs. een stijging van +1.8% voor de MSCI World index.
Fondsenfiche
Aphilion Q² - Balance
[defensief gemengd fonds]
Ook voor Balance een goed jaarbegin: net zoals in december een winst van +0.5%.
 
Fondsenfiche
 
Zowel Equities als Balance zetten het jaar goed in. Equities wist de sterke beurzen voor te blijven met een stijging van +2.8% tegenover +1.8% voor de MSCI World Index in EUR en die voorsprong werd in de neergang die we sinds einde maand gekend hebben bewaard.

Balance steeg 0.5% dankzij de outperformance van de onderliggende aandelenportefeuille. De globale blootstelling aan de aandelenmarkten van Balance bedraagt momenteel 18%, dwz dat we 100% in de modelportefeuille belegd zijn en 82% afdekken met futures op de Euro Stoxx 50 en de S&P 500 (inclusief het dollarrisico).

Ook even aanstippen dat onze fondsen sinds 1/1/2018 een dagelijkse koersvorming kennen (voordien wekelijks). Alle aan- en verkooporders die ons bereiken voor 12u 'smiddags worden uitgevoerd aan de koers van die dag (die de volgende bankwerkdag berekend wordt).


Meer grafieken en cijfers kunt u steeds terugvinden in de fondsenfiches en op onze website, of aarzel zeker niet ons te contacteren voor verdere informatie over onze unieke kwantitatieve aanpak. 


Met dank voor uw interesse en vertrouwen,
 
Jan Holvoet, Nico Goethals, Xavier Boussemaere
 
Fondsbeheerders,
Aphilion

Recente berichten

jan 2020
3 aandelen uit de Aphilion Q┬▓ selectie
jan 2020
Beleggen met een hefboom
dec 2019
Fondsenupdate december 2019