Aphilion sfeer video
11 september 2017

Nieuwsbrief september 2017

Beste beleggers,

De oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland zorgden voor kortstondige onrust op de financiële markten in de afgelopen maand. Ondanks de geopolitieke onrust bewogen de aandelenmarkten van de ontwikkelde landen in augustus per saldo zijwaarts tot licht negatief. De meeste economische cijfers wijzen op een doorzettende economische groei, zowel in de VS (met een beter-dan-verwachte groei in het tweede kwartaal van 3%) als in de andere ontwikkelde regio's. De economie van de eurozone groeide in het tweede kwartaal met 0.6%, waardoor de jaar-op-jaar groei op 2.3% uitkomt. Daarmee ligt de economische groei van de eurolanden op het hoogste niveau sinds 2011. Veel aandacht ging andermaal uit naar de verdere ontwikkeling van de euro: de Europese eenheidsmunt steeg in augustus verder in waarde ten opzichte van de meeste andere belangrijke valuta. 
 
Ons wereldwijde 100% aandelenfonds Aphilion Q² - Equities volgde de afgelopen maand de markten neerwaarts (-1.1%, vs. -0.6% voor de MSCI World). De Eurostoxx 600 boekte eveneens een maandverlies van 1,1%, terwijl Amerikaanse aandelen het verlies wisten te beperken tot een half procent (in €). Het rendement voor het lopend boekjaar is teruggevallen tot -0.1% (vs. -1.2% voor de MSCI), en het gemiddelde jaarlijkse rendement sinds de oprichting eind 2001 bedraagt +7.4%

De underperformance van de Q² selectie in augustus leidde tot een gelijkaardig maandverlies (-0.6%) voor Aphilion Q² - Balance. Het kan niet ontkend worden dat ons defensief gemengd fonds voorlopig teleurstelt, na een nochtans vliegende start in de eerste maanden na de lancering. Met een indekking van ruim 80% van het marktrisico is een investeerder in Balance wel steeds goed beschermd tegen dalende markten, maar doordat de outperformance van de Q² selectie de laatste tijd wat achterblijft tegenover het historisch gemiddelde (ruim 5% op jaarbasis), is het voor Balance investeerders voorlopig wachten op mooie returns.

Ook dit jaar zal Aphilion aanwezig zijn op het BZB congres in Antwerpen, dat doorgaat op 26 oktober. Dit is een evenement voor zelfstandige financiële tussenpersonen, waar verschillende interessante topics ivm beleggen, economie, regelgeving etc. aan bod komen. Geef gerust een seintje indien u ons daar wil ontmoeten of gewoon graag het congres wil bijwonen.

Meer grafieken en cijfers kunt u steeds terugvinden in de fondsenfiches en op onze website. Aarzel niet ons te contacteren voor verdere informatie over onze unieke kwantitatieve aanpak. 

Met dank voor uw interesse en vertrouwen,
 
Aphilion

Recente berichten

sep 2018
Fondsenupdate september 2018
aug 2018
Fondsenupdate augustus 2018