Aphilion sfeer video
10 juli 2017

Nieuwsbrief juli 2017

Beste beleggers,

De wereldwijde aandelenmarkten kregen in de maand juni een hoop nieuws te verwerken, zowel vanuit de politiek, de centrale banken als vanuit de bedrijven zelf. De Europese aandelenmarkten daalden per saldo met 2.7%. De Amerikaanse S&P 500 Index ging er met 0.5% op vooruit, maar deze stijging werd meer dan tenietgedaan door de aanhoudende daling van de dollar, die in juni alweer 1.6% moest prijsgeven. De zwakke USD (dit jaar al met ruim 8% gedaald tov de euro) komt voor sommigen als een verrassing vanwege de sterke economische groei en stijging van de rente (afgelopen maand verhoogde de FED de rente voor de derde keer in 6 maand met 0.25%). De recente uitspraken vanwege de ECB worden echter als een signaal gezien dat ook in Europa het ruime monetaire beleid over haar hoogtepunt heen is. De ontwikkelingen binnen de supermarktsector, en vooral de overname van de biologische supermarktketen Whole Foods door internetgigant Amazon waren het belangrijkste thema. Deze overname schudt de sector dooreen, en heeft mogelijk bredere consequenties voor producenten van allerlei consumentengoederen.

Ons wereldwijd aandelenfonds Aphilion Q² - Equities heeft over de maand juni 2017 een rendement behaald van -2% (vs. -1.35% voor de markt). De return voor het lopend jaar komt hiermee op +2.8%; dit is ruim 2% beter dan de markt (MSCI World in euro). Sinds de start van het fonds bedraagt het netto rendement +7.7% per jaar (vs. +2.5% voor de markt), en dit was een regelmatige en degelijke return in allerlei soorten marktomstandigheden. In de maanden waarin de markten hoger gingen (bijna 60% van die maanden), presteerde het fonds gemiddeld 0.4% beter dan de markt; in de andere maanden met neergaande beurzen, was de maandelijkse meerprestatie tov de markt gemiddeld 0.43%. 

Voor het eerst sinds het najaar van 2016 daalden de aandelenmarkten over een breed front. Dit heeft weinig invloed op de evolutie van ons defensief gemengd fonds Aphilion Q² - Balance, waar de ingebouwde bescherming tegen koersdalingen (voor ruim 80% van de portefeuille) voor een dempende werking zorgt. Door de mindere prestatie van de Q² selectie in juni moest Balance toch een klein stapje terugzetten: -0.4%.

Meer grafieken en cijfers kunt u steeds terugvinden in de fondsenfiches en op onze website. Als u benieuwd bent naar verdere informatie over onze unieke aanpak, aarzel niet om ons te contacteren via de telefoon of e-mail

Nogmaals bedankt voor uw interesse en vertrouwen, en geniet van de vakantie...
 
Aphilion

Recente berichten

sep 2018
Fondsenupdate september 2018
aug 2018
Fondsenupdate augustus 2018