Aphilion sfeer video
12 juni 2017

Nieuwsbrief juni 2017

Beste beleggers,

Doorheen de laatste maanden was er bezorgdheid omtrent allerlei politieke evenementen. In de eurozone zorgde de overwinning van Emmanuel Macron dan ook voor duidelijke opluchting, en het aanhalen van de banden tussen Frankrijk en Duitsland kan de eurozone op termijn sterker maken. Meer vertrouwen in de EU betekent automatisch ook meer vertrouwen in de euro. De eenheidsmunt won dan ook terrein tegenover de meeste andere munten, en de dollar en het pond verloren beide ruim 3% in mei.
In de VS vragen de markten zich af in welke mate president Trump in staat zal blijken om zijn economische hervormingen door te voeren. Zo lijken zijn plannen met betrekking tot grote infrastructuur uitgaven alvast heel wat vertraging op te lopen. Van lagere aandelenkoersen in de VS is wel (nog) geen sprake, integendeel zelfs: opnieuw sneuvelden enkele beursrecords in de maand mei. De verwachte omzet - en winstgroei van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven (gemiddelde verwachting over 2017: +10% winst, +5% omzet) kan dan ook gerust sterk genoemd worden.  

Aphilion Q² - Equities bleef stabiel in mei: terwijl de markt (MSCI World in euro) 1.2% moest prijsgeven, kon ons puur aandelenfonds dit verlies beperken tot slechts 0.2%. Vooral de relatief sterke prestaties van Europa lagen hieraan ten grondslag. Sinds het begin van het jaar is Equities met 4.9% gestegen, dit is een kleine 3% beter dan onze referentie-index. Dit toont aan dat onze kwantitatieve modellen ook in de huidige, minder volatiele markten nog steeds in staat blijven om markt-anomalieën te vinden, en hiervan te profiteren. Op de lange termijn, sinds de start van het fonds in 2001, heeft onze systematische beleggings-methodiek inmiddels een gemiddeld netto rendement van +7.9% op jaarbasis kunnen neerzetten.  


Aphilion Q² heeft ook een defensieve variant: Aphilion Q² - Balance. Dit fonds schakelt het beursrisico grotendeels uit, en tracht dus een positief absoluut rendement te halen in allemarktomstandigheden. Voor dit fonds maakt het veel minder uit of de beurzen nu stijgen, of dalen: de evolutie is vooral afhankelijk van de mate waarin de return van de Q² selectie afwijkt van de beursprestatie. Balance maakte pas op de plaats in mei, en heeft met een gemiddeld jaarlijks rendement van +0.4% sinds de start voorlopig nog geen sterke return laten optekenen. We blijven wel overtuigd van het potentieel van onze aanpak, om op middellange termijn positieve returns neer te zetten, en dit zonder grote pieken of dalen. 

Meer grafieken en cijfers kunt u steeds terugvinden in de fondsenfiches en op onze website. Als u benieuwd bent naar verdere informatie over onze unieke aanpak, aarzel niet om ons te contacteren via de telefoon of e-mail. We wensen u alvast een aangename zomer,
 
Aphilion

Recente berichten

sep 2018
Fondsenupdate september 2018
aug 2018
Fondsenupdate augustus 2018