Aphilion sfeer video
8 mei 2017

Nieuwsbrief mei 2017

Beste beleggers,

Na het uitstekende eerste kwartaal van 2017, bleven de beurzen ook in april goed liggen. De uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen deed zelfs enige euforie ontstaan op de beurzen van de eurozone, en de opluchting leidde tot een mooie winst voor Europa. Nu de politieke hemel wat uitgeklaard is in Europa, lijkt onze regio ook het best gepositioneerd voor het tweede kwartaal. Het resultatenseizoen heeft een stroom aan (vooral) beter-dan-verwachte winstcijfers opgeleverd, en misschien nog belangrijker is dat een groot aantal bedrijven de verwachtingen voor het hele jaar naar boven hebben bijgesteld. Alle recente economische statistieken bevestigen dus het goede vormpeil van de eurozone, dit vertaalt zich ook in een sterkere euro.

Ons wereldaandelenfonds Aphilion Q² - Equities vaart wel in dit klimaat: terwijl de markt (MSCI World in euro) 0.9% moest prijsgeven, kon Equities doorstijgen met 0.8% naar 325€, een nieuw absoluut record voor het fonds. De Q² selectie is een portefeuille die steeds zeer evenwichtig is samengesteld uit ongeveer 80 aandelen uit nagenoeg alle economische sectoren, actief in alle ontwikkelde markten wereldwijd. Momenteel bevat het fonds 35 posities in Europa, 31 aandelen die in de Verenigde Staten verhandeld worden, en 10 posities uit de Rest van de Wereld (hoofdzakelijk Japan). Het fonds wordt altijd met consistentie en disciplinebeheerd met behulp van zelf ontwikkelde kwantitatieve modellen, en het track record van het fonds sinds de start in 2001 mag gezien worden: een gemiddeld netto rendement van +7.8% per jaar, vs. +2.5% voor de markt.

Aphilion Q² - Equities blijft natuurlijk wel afhankelijk van de evolutie op de beurzen; een investering gaat dus sowieso gepaard met het nemen van marktrisico. Er bestaat een manier om dit risico wat te verkleinen: door zelf systematisch en gespreid in de tijd in het fonds te beleggen, verkleint u als fondsenbelegger de afhankelijkheid van markttiming (en dus het risico om "op de top" in te stappen). Voor wie omwille van een soort 'hoogtevrees' tijdelijk afscheid wil nemen van de beurs, zonder daarom de potentiële outperformance van de Q² selectie op te willen geven, vormt ons defensief gemengd fonds Aphilion Q² - Balance een goed alternatief. Het marktrisico van dit fonds is immers veel beperkter dan een 100% aandelenfonds, door een ingebouwde bescherming tegen dalende markten. Deze defensieve variant van Q² kon in april met 0.3% stijgen. Tot nog toe is het rendement van Balance maar matig, en beneden onze verwachtingen. In een klimaat van stijgende aandelenmarkten hadden we gehoopt een stuk van de stijging te kunnen meepikken, maar de relatief mindere prestaties van onze eigen selectie stonden dit voorlopig in de weg. Dit neemt niet weg dat we blijven geloven in de kracht van onze methodiek om op lange termijn uitstekende resultaten neer te zetten, in lijn met de lange-termijn track record van Aphilion Q² - Equities.

Meer grafieken en cijfers kunt u terugvinden in de fondsenfiches en op onze website. Als u benieuwd bent naar verdere informatie over onze rendementen per risicoprofiel, neem dan gerust contact met ons op via de telefoon of e-mail, zodat we uw vragen kunnen beantwoorden.
 
Aphilion

Recente berichten

sep 2018
Fondsenupdate september 2018
aug 2018
Fondsenupdate augustus 2018