Aphilion sfeer video
12 december 2016

Nieuwsbrief december 2016

Beste beleggers,

De afgelopen maand november stond helemaal in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er kwam een onverwachte winnaar uit de bus: de Amerikaanse burgers kozen tégen het politieke establishment, en voor een politiek onervaren en controversiële persoonlijkheid. De verzoenende overwinningsspeech van de nieuwe president, met nadruk op investeringen in infrastructuur en lagere taksen, heeft de markten een enthousiaste stoot omhoog gegeven. De markten in de VS lieten nieuwe topkoersen zien, de dollar werd sterker, en ook de rentevoeten gingen mee in stijgende lijn. De nieuwe wind in de Amerikaanse politiek lijkt sommige sectoren te gaan bevoordelen, zoals de financials, industrials en energie. Meer defensieve sectoren als utilities of basisconsumptiegoederen zijn de voorlopige verliezers. 

Ons wereldwijde aandelenfonds Aphilion Q² - Equities kende een sterke maand, met een winst van +4.8%. Het fonds staat terug op 300€ per deelbewijs, of +2.7% sinds het jaarbegin. De economie in de VS staat er relatief goed voor, terwijl de eurozone achterop hinkt. Dit verschil tussen Europa en Amerika is nog opvallender geworden op de aandelenmarkten: terwijl de S&P 500 in de eerste 11 maanden van het jaar al met ruim 10% kon stijgen (in euro), staat de Europese Stoxx nog steeds 6.5% in het rood. Aangezien de Q² selectie structureel overwogen is in Europa, is dit een stevige tegenwind voor onze relatieve prestatie dit jaar. Met een geannualiseerd rendement van +7.5% sinds 2001, overtreft Equities de prijsindex nog steeds met ruim 5% per jaar.
 

Ons defensief gemengd fonds Aphilion Q² - Balance steeg met 0.75% in november. In dit fonds wordt de Q² selectie niet rechtstreeks ingedekt tegen de MSCI World, maar tegen de regionale indices waarin we effectief beleggen. Hierdoor spelen de regionale verschillen (en de relatief slechte prestaties van Europa) een mindere rol zolang de Europese aandelen beter kunnen presteren dan de Eurostoxx, en onze Amerikaanse aandelen de S&P 500 kloppen. Met een zeer beperkte blootstelling aan de algemene beurzen (de indekking ligt rond de 80% van het marktrisico), een sterk gereduceerde volatiliteit en zonder de fiscale zorgen waarmee obligatiefondsen geconfronteerd worden, kan Balance een goed alternatief zijn voor defensieve beleggers.

Meer grafieken en cijfers kunt u terugvinden in de fondsenfiches en op onze website, te raadplegen door te klikken op de links en grafieken hierboven.

We bedanken u voor uw interesse en blijvend vertrouwen, en wensen u alvast een fijne kerstperiode en gelukkig nieuwjaar,

Aphilion

Recente berichten

sep 2018
Fondsenupdate september 2018
aug 2018
Fondsenupdate augustus 2018