Aphilion sfeer video
10 februari 2016

Nieuwsbrief Februari 2016

Beste beleggers,

De aandelenmarkten hebben het jaar 2016 ingezet met dieprode cijfers. De vernieuwde turbulentie op de Chinese beurzen, de vrees voor een vertraging van de wereldeconomie, en zelfs de gekelderde olieprijs hebben geleid tot sterke correcties in de aandelenmarkten. De beurzen van de ontwikkelde landen, hopend op vernieuwde tussenkomsten van de centrale banken, hielden wederom beter stand dan deze in de opkomende markten. Europese aandelen eindigden de maand januari met dalingen tussen de 5% (Frankrijk) en 12% (Italië), en de verliezen lagen in dezelfde lijn in de VS en Japan. Heel uitzonderlijk is de huidige volatiliteitsopstoot (nog) niet te noemen, ook de voorbije zomer waren we er al getuige van. Wel opvallend in de recente analyses is de link die men legt tussen dalende aandelenkoersen en de dalende olieprijs. Dat beide zich laten leiden door de visie van beleggers/speculanten op de wereldconjunctuur is normaal, maar dat de beurzen zouden moeten dalen omdat de olieprijs aan het dalen is, is de economische logica voorbij. Goedkope energie als gevolg van een ruim aanbod is een pluspunt voor economie en beurs.

Ons zuiver aandelenfonds Aphilion Q² - Equities verloor in dit vreemde klimaat 5.3%, en deed hiermee ongeveer een half procent beter dan de referentie-index, de MSCI World Index in euro. Dit is een zuiver aandelenfonds en blijft dus altijd nagenoeg 100% belegd in een gediversifieerde portefeuille van ongeveer 80 aandelen uit de ontwikkelde landen. Sinds de lancering van Aphilion Q² in 2001 werd een gemiddeld jaarlijks netto rendement behaald van +7.2%, ruim beter dan het gemiddelde en met een volkomen gelijkaardig risicoprofiel.
 

De veel minder volatiele en dus defensieve variant van ons vlaggenschipfonds, 
Aphilion Q² - Balance, wist de schade te beperken, en boekte een licht verlies van 0.9%. De aandelen-exposure van het fonds bedraagt ongeveer 20%, wat een  verlies van ongeveer 1.2% opleverde en de lichte outperformance van de Q² selectie kon dit ten delen goedmaken, vandaar -0.9%. Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren... en Balance bewijst haar waarde in deze periode door het neerwaartse risico te beperken. 

Vorige week verscheen een interview in de kranten De Tijd (NL) en L'Echo (FR)dat we u zeker niet willen onthouden.

Meer grafieken en cijfers kunt u terugvinden in de fondsenfiches en op onze website, te raadplegen door te klikken op de links en grafieken hierboven.

Bedankt voor uw interesse en blijvend vertrouwen,

Aphilion

Recente berichten

sep 2018
Fondsenupdate september 2018
aug 2018
Fondsenupdate augustus 2018