Aphilion sfeer video
10 février 2017

Nieuwsbrief februari 2017

Beste beleggers,

Het nieuws werd de voorbije weken (en ongetwijfeld ook de komende) gedomineerd door de capriolen van President Trump. Het zou een bron van onrust kunnen zijn maar de beurzen bleven er al bij al kalm bij, zelfs Mexico City. Meer nog: de meeste indexen op Wall Street boekten nieuwe historische records, met onder andere de Dow Jones Index die de psychologische mijlpaalvan 20,000 punten overschreed. We stelden ons voorheen als eens de vraag of een dergelijke gebeurtenis wel de persbelangstelling verdient die ze ontvangt, maar zijn ondertussen wat milder geworden. Dat de markten er gerust in zijn, geeft ons wat hoop, maar we blijven ons toch afvragen of ze niet moedwillig blind zijn voor een realiteit die ze niet willen onderkennen. Protectionisme lag aan de basis van de wereldwijde economische depressie van de jaren '30 en Trump en een deel van het congres (republikeinen èn democraten) zijn duidelijk bereid en in staat een zelfde weg op te gaan.


Ons wereldwijde aandelenfonds Aphilion Q² - Equities (-0.7%) bevindt zich ook dichtbij een recordniveau. De grote beursregio’s sloten de voorbije maand januari af binnen een vork van -1% tot +2%, met als uitzondering de groeimarkten, die het aanzienlijk beter deden. De Q² portefeuille wordt zeer actief beheerd, getuige hiervan de zeer hoge active share van 94% in Europa, en 96% in de VS. We volgen dus maximaal de eigen visie (een beheersmethode die gebaseerd is op een zeer strikte discipline), eerder dan te beleggen met de stroom mee. Dit heeft onze beleggers tot nu toe een gemiddelde outperformance (op jaarbasis) opgeleverd van zo'n 5.2%, sinds de lancering in 2001. 

Dat ons fonds zeker een plaatsje verdient in een gediversifieerde fondsenportefeuille, bleek ook uit een artikel dat recent is verschenen in De Standaard, dat u hier kunt nalezen. Ook de beste fondsen kunnen een mindere periode doormaken, maar de vergelijking op jaarbasis sinds 2001 toont toch aan dat de betere prestatie van Aphilion tov. de markt tot stand is gekomen op een robuuste en consistente manier.

Het defensief gemengde compartiment van ons wereldwijde fonds, Aphilion Q² - Balance, bleef nagenoeg ongewijzigd (-0.1%) in januari. Daarmee blijft het fonds volgens onze normen ondermaats presteren. Daar een aanzienlijk deel van het beursrisico afgedekt is, moet het fonds het in de eerste plaats hebben van de relatieve performance van onze aandelenselectie, en die bleef het voorbije jaar middelmatig. We geloven echter dat dit maar een momentopname is en dat de lange-termijn track record van de selectie een betere graadmeter voor toekomstige prestaties is...  to be continued ...

Meer grafieken en cijfers kunt u terugvinden in de fondsenfiches en op onze website, te raadplegen door te klikken op de links en grafieken hierboven.

Bedankt voor uw interesse en vertrouwen, en aarzel niet om ons te contacteren voor verdere toelichting,


Aphilion

Messages récents

sept. 2015
L'asset management à la belge se porte bien - Trends/tendances 10.09.2015