Aphilion sfeer video
10 August 2018

Fondsenupdate augustus 2018

JULI in een NOTENDOP

  • In juli kregen we bevestiging dat de wereldeconomie in goede gezondheid verkeert, nadat hierover de voorbije maanden wat twijfels ontstaan waren. 
  • Het resultatenseizoen is volop bezig en in alle regio's komen de bedrijven gemiddeld heel sterk uit de hoek.
  • Het gevolg: stijgende aandelenmarkten wereldwijd met in juli een winst van +3% voor de MSCI World, met een positieve bijdrage van alle regio's.
  • Onze fondsen kenden een mindere maand, achterblijvend op de wereldindex in het geval van Equities, en een daling voor ons markt-neutraler gemengd fonds Balance. Maar beide fondsen blijven sterk cijfers voorleggen over gans 2018 gezien.
Aphilion Q² - Equities
[wereldwijd aandelenfonds]
Dankzij sterke beurzen wereldwijd boekte ons aandelenfonds Equities een winst van +1.9% in juli ... maar de MSCI World Index klokte in dezelfde periode +3.0% hoger af. Voor geheel 2018 blijven de cijfers wel heel sterk, met een outperformance voor Equities van +2.4%.
 
Fondsenfiche
Aphilion Q² - Balance
[defensief gemengd fonds]
De mindere prestatie van de onderliggende aandelenportefeuille zorgde voor een verlies van 0.6% voor Balance in juli. De beperkte netto-aandelenpositie van het fonds (ongeveer 20%) volstond niet om dit goed te maken. Voor geheel 2018 staat het fonds wel nog steeds op een winst van +2.2%.
Fondsenfiche
 
Er viel opnieuw zeer weinig te beleven in juli, en daar kon zelfs de start van het resultatenseizoen niets aan veranderen. Integendeel: de volatiliteit op de beurzen daalde naarmate het publicatietempo hoger ging. De wereldbeurzen kenden weliswaar een (heel) sterke maand maar dat leek meer gedreven door macro-economische factoren en het (tijdelijk) wegebben van de handelsspanningen. En dat is allicht ook de reden waarom onze aandelenselectie, in de eerste plaats gebaseerd op fundamentele bedrijfsdata, een mindere maand kende...


Onze aandelenselectie gebeurt op basis van een reeks zelf ontwikkelde wiskundige modellen en technieken, doorheen de jaren verfijnd en aangevuld. Sinds de lancering van ons vlaggenschipfonds Aphilion Q² -  Equities in 2001 werd een gemiddeld jaarlijks rendement neergezet van +7.8%, netto na alle kosten. Daarmee laat het fonds alle vergelijkbare wereldaandelenfondsen achter zich. En uiteraard werd in die tijd consequent dezelfde aanpak gehanteerd, door dezelfde equipe die vandaag nog altijd het fonds beheert.

Meer grafieken en cijfers kunt u steeds terugvinden in de fondsenfiches en op onze website, of aarzel zeker niet ons te contacteren voor verdere informatie over onze unieke kwantitatieve aanpak. Met dank voor uw interesse en vertrouwen,
 
Jan Holvoet, Nico Goethals, Xavier Boussemaere
 
Fondsbeheerders,
Aphilion

Recent messages

May 2019
Monthly Update: April 2019
Apr 2019
Monthly Update: March 2019
Mar 2019
Monthly Update: February 2019