Aphilion sfeer video
10 October 2018

Fondsenupdate oktober 2018

  • Een kleine winst voor zowel Amerikaanse als Europese aandelen de voorbije maand, al is de context wel totaal anders. Voor de toonaangevende Amerikaanse beursindices leidde dit  dit nieuwe historische records, maar in Europa cirkelde de Eurostoxx 50 rond niveaus die voor het eerst al meer dan twintig jaar geleden bereikt  werden!

  • Kleinere aandelen gaven echter een ander beeld: in de VS verloor de meest toonaangevende small-capindex bijna 3%, na in augustus ook nog historische records bereikt te hebben.

  • Dit betekent dat de opwaartse beweging gedreven wordt door de grootste aandelen (soms spreekt men van mega-caps), terwijl de overgrote meerderheid van de aandelen terrein moesten prijsgeven: geen gemakkelijke omgeving voor actief beheerde fondsen zoals de onze.

Onze aandelenselectie presteerde ondermaats in september en daar zijn weinig excuses voor... maar we bieden er toch één: er was een groot verschil de voorbije maand tussen de prestaties van de grote, marktkapitalisatie gewogen aandelenindices en de 'bredere' markt. We bedoelen dan niet alleen small-caps (want daar focussen we ons niet speciaal op) maar eigenlijk alle aandelen die niet tot de kleine groep mega-caps genre Apple en Amazon behoren. Hun gewicht in de toonaangevende indices is zo groot  dat ze die indices kunnen laten stijgen zelfs wanneer het overgrote deel van de aandelen in waarde dalen. Als actief beheerd fonds (met een hoge active share) zijn we niet noodgedwongen in die mega-caps belegd, en wanneer die sterk presteren zijn we dan ook in het nadeel. 

De sterke prestaties van die mega-caps de voorbije jaren wordt in belangrijke mate gedreven door de blijvende toestroom van beleggersgeld in  passief beheerde trackers.  Op langere termijn zal deze trend afnemen (maar waarschijnlijk niet omkeren) en zullen fundamentele factoren opnieuw de bovenhand krijgen. Ondertussen zal dit, van tijd tot tijd , ons tegenwind bieden... maar ook niet meer dan dat. Getuige hiervan onze prestaties voor het lopende jaar: een outperformance van +0.4% voor "Equities", en een stijging van +1.4% voor "Balance".


Binnenkort zijn we aanwezig op het jaarlijkse BZB-Fedafin congres ( 25 oktober, Brussels Expo) om nader toelichting te geven bij onze werkwijze en de recente prestaties van onze fondsen. Wenst u hiervoor een uitnodiging, laat het ons gerust per kerende weten, we ontvangen u graag.

______________

Onze aandelenselectie gebeurt op basis van een reeks zelf ontwikkelde wiskundige modellen en technieken, doorheen de jaren verfijnd en aangevuld. Sinds de lancering van ons vlaggenschipfonds Aphilion Q² -  Equities in 2001 werd een gemiddeld jaarlijks rendement neergezet van +7.8%, netto na alle kosten. Daarmee laat het fonds alle vergelijkbare wereldaandelenfondsen achter zich. En uiteraard werd in die tijd consequent dezelfde aanpak gehanteerd, door dezelfde equipe die vandaag nog altijd het fonds beheert.

Meer grafieken en cijfers kunt u steeds terugvinden in de fondsenfiches en op onze website, of aarzel zeker niet ons te contacteren voor verdere informatie over onze unieke kwantitatieve aanpak. Met dank voor uw interesse en vertrouwen,
 
Jan Holvoet, Nico Goethals, Xavier Boussemaere
 
Fondsbeheerders,
Aphilion

Recent messages

Dec 2019
Monthly Update: November 2019
Nov 2019
Monthly Update: October 2019
Oct 2019
Monthly Update: September 2019